SPOSOBY GOTOWANIA RYŻU


Najczęściej spotykaną formą sprzedaży ryżu jest ryż porcjowany w woreczkach do gotowania oraz ryż sypki.

Aby ugotować ryż w woreczkach nalezy dobrać taką ilość wody w garnku aby woreczek był cały zanurzony. Odpowiednią ilość wody doprowadzić do wrzenia i wrzucić woreczek. Wodę można lekko posolić. Następnie należy gotować na wolnym ogniu:

  • RYŻ BIAŁY DŁUGI 15-20 minut
  • RYŻ PARBOILED 12-18 minut

Jedną z najbardziej popularnych metod gotowania ryżu sypkiego jest metoda absorpcji. Polega ona na wsypaniu żądanej ilości ryżu do odpowiedniej ilości zimnej wody i doprowadzeniu do wrzenia. Następnie należy przykryć naczynie pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż do momentu, gdy ryż wchłonie wodę. Często spotykaną metodą gotowania ryżu sypkiego jest gotowanie w dużej ilości wody. Wypłukany i odsączony ryż należy wrzucić do dużej ilości wrzącej i osolonej wody, a gdy się ugotuje, należy odcedzić i przelać zimną wodą. Ryż do potraw o nazwie "pilaw" można przygotować na dwa sposoby: pierwszy sposób polega na podsmażeniu ryżu do uzyskania przeźroczystości ziaren a następnie dodaniu bulionu i gotowaniu dalej metodą absorpcji. Drugi sposób polega na wsypaniu ryżu do gotującego się bulionu i gotowaniu go na wolnym ogniu aż ziarna spęcznieją. Parowanie jest relatywnie czasochłonną metodą gotowania ryżu, stosowaną głównie w Azji. Metodą tą zasadniczo gotuje się ryże klejące się. Ryż wsypuje się na sitko, następnie kładzie się na naczyniu z gotującą się wodą. Aby przygotować risotto należy wyprażyć ryż na maśle (stale mieszając) do uzyskania przeźroczystości ziarna. Następnie należy dodać gorący bulion w ilości odrobinę większej niż ryż może wchłonąć. Amylopektyna (główny składnik skrobi) zostaje uwolniona z ziaren i staje się czynnikiem wiążącym. Pudding z ryżu gotuje się w zasadzie kombinacją dwóch metod: najpierw wsypuje się ryż do gotującego się mleka, następnie gotuje się go na wolnym ogniu do momentu, gdy ziarna spęcznieją.

 

Ryż Basmati

1 szklanka ryżu

Ryż brązowy długoziarnisty
1 szklanka ryżu

Ryż Parboiled

1 szklanka ryżu

Ryż długoziarnisty biały
1 szklanka ryżu

Metoda gotowania absorpcja absorpcja absorpcja absorpcja
Ilość wody 1,5 - 2 szklanki 2 - 2,5 szklanki 1,5 - 2 szklanki 1,5 - 2 szklanki
Czas gotowania 10-12 minut 30-35 minut 12-18 minut 15-20 minut