ZAPIEKANKA NA SŁODKO Z RYŻEM


1/2 l mleka, 125 g ryżu SONKO BIAŁY, 75g masła, 60 g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, sok z cytryny, 1 budyń waniliowy, proszek do pieczenia, 2 łyżki rodzynek, sól

Mleko ze szczyptą soli zagotować. Do gotującego się mleka dodać ryż. Gotować ok. 15 min., aż ryż zmięknie. Pozostawić do wystygnięcia. Utrzeć mikserem masło, cukier, cukier waniliowy, 3 jajka i 4 krople soku z cytryny. Do masy dodać opakowanie budyniu waniliowego, 3 łyżki zimnego mleka, ryż SONKO, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki rodzynek. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 - 45 min w temp. 200 - 225 st. C.

Beata K. z Gryfina