QUINOA

Wygląda pysznie i tak samo pysznie smakuje. Co ważne, farsz do wypełnienia cukinii przygotujesz zaledwie w 8 minut, bo tylko tyle potrzeba aby ugotować naszą quinoę. Baw się smakami i dobieraj takie „złoto Inków” na jakie masz ochotę. Do wyboru masz mixy z kaszą, różnymi odmianami ryżu, kolorową quinoę i standardową białą. Bez względu na to jaką wybierzesz – będzie pysznie.

Czas przygotowania: ok. 1 h
Pozom trudności: łatwe

Składniki:
- 3 małe cukinie
- 1 torebka ugotowanej quinoi
- 1 cebula
- oliwa z oliwek do smażenia oraz do sosu pomidorowego

Sos pomidorowy:
- 0,75 l passaty pomidorowej
- kapary (odcedzone, jeden mały słoiczek)
- 1 drobno posiekany  ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka cukru
- oregano
- sól
- chili (opcjonalnie)
- świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:
Piekarnik nastaw na 200 C. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie z oliwek na złoto. Składniki na sos wymieszaj i rozlej na dnie formy żaroodpornej. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż miękkie części. Nie wyrzucaj ich, lecz drobno pokrój i wymieszaj  z usmażoną cebulą i ugotowaną quinoą. Tak przygotowany farsz przypraw do smaku solą, oregano i chili, a następnie napełnij nim łódeczki z cukinii. Gotowe cukinie ułóż w naczyniu z sosem i piecz przez ok. 45 minut. Możesz je podawać ze świeżymi ziołami, sałatą oraz dowolnym sosem do sałatek.

 

Nasze produkty

Nasze produkty

Oferta marki Risana obejmuje następujące produkty: Qunoa biała, Quinoa 3 kolory oraz mix’y: Ryż naturalny parboiled + Qunoa biała, Ryż basmati + Quinoa 3 kolory oraz kasza jęczmienna praona + Quinna 3 kolory.

Nasze Produkty