QUINOA

Quinoa biała

Wartość odżywcza na 100 g na porcję * % RWS w porcji
Wartość energetyczna 1456 kJ / 346 kcal 730 kJ / 174 kcal 9 %
Tłuszcz, w tym: 5,8 g 2,9 g 4 %
-kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g 0,4 g 2 %
Węglowodany, w tym: 52,9 g 26,5 g 10 %
-cukry 2,5 g 1,3 g 1 %
Błonnik 15,8 g 7,9 g  
Białko 12,7 g 6,4 g 13 %
Sól 0,02 g 0,01 g 0 %
Potas 735 mg (37 % **) 368 mg  
Fosfor 390 mg (56 % **) 195 mg  
Magnez 162 mg (43 %**) 81,0 mg  
Żelazo 4,4 mg
(32 % **)
2,2 mg  
Cynk 3,9 mg
(39 % **)
2,0 mg  
Chrom 15 μg
(37 % **)
7,5 μg

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje produktu.

* porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 100 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

** % dziennej referencyjnej wartości spożycia

Quinoa biała charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem w porównaniu do pozostałych odmian komosy ryżowej, a jej ziarna po ugotowaniu pęcznieją i nabierają kremowej barwy. Produkt posiada wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych pochodzenia naturalnego: potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku i chromu. Quinoa biała charakteryzuje się niską zawartość cukru i stanowi źródło białka. To doskonały zamiennik ryżu lub kaszy, który świetnie komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Idealnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, rozmaitych zapiekanek, a ponadto z powodzeniem może być wykorzystywana jako urozmaicenie słodkich deserów oraz koktajli.

Składniki: Quinoa (komosa ryżowa) biała
Czas gotowania: 8 minut
Masa netto: 200 g

Quinoa 3 kolory

Wartość odżywcza na 100 g na porcję * % RWS w porcji
Wartość energetyczna 1517 kJ / 362 kcal 760 kJ / 181 kcal 9 %
Tłuszcz, w tym: 9,1 g 4,6 g 7 %
-kwasy tłuszczowe nasycone 1,2 g 0,6 g 3 %
Węglowodany, w tym: 48,4 g 24,2 g 9 %
-cukry 3,1 g 1,6 g 2 %
Błonnik 17,0 g 8,5 g  
Białko 13,0 g 6,5 g 13 %
Sól 0,01 g 0,01 g 0 %
Potas 636 mg (32 % **) 318 mg  
Fosfor 430 mg (61% **) 215 mg  
Magnez 181 mg (48 %**) 90,5 mg  
Żelazo 3,9 mg
(28 % **)
2,0 mg  
Cynk 2,8 mg
(28% **)
1,4 mg  
Chrom 20 μg
(50% **)
10 μg  

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje produktu.

* Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 115 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

** % dziennej referencyjnej wartości spożycia

Quinoa 3 kolory to niezwykła mieszanka trzech odmian ziaren Quinoi: białej, czerwonej i czarnej. Produkt stanowi niezwykłe połączenie smaku i konsystencji. Po ugotowaniu wyróżnia się delikatnym smakiem, podkreślonym orzechową nutą Quinoi czerwonej, idealnie komponując się z charakterystyczną chrupkością ziaren Quinoi czarnej. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych pochodzenia naturalnego: potasu, fosforu, magnezu i chromu. Quinoa 3 kolory cechuje się niską zawartością cukru. Stanowi również źródło białka, żelaza i cynku. Dzięki niezwykłym walorom estetycznym idealnie pasuje do sałatek, wykwintnych dań mięsnych i wegetariańskich, a ponadto jest również świetnym urozmaiceniem słodkich deserów i koktajli.

Składniki: Quinoa (komosa ryżowa) 3 kolory: biała (60%), czerwona (20%) i czarna 920%).
Czas gotowania: 10 minut
Masa netto: 200 g

Quinoa 3 kolory

z ryżem basmati
Wartość odżywcza na 100 g na porcję * % RWS w porcji
Wartość energetyczna 1546 kJ / 365 kcal 776 kJ / 183 kcal 9 %
Tłuszcz, w tym: 2,3 g 1,2 g 2 %
-kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g 0,2 g 1 %
Węglowodany, w tym: 74,8 g 37,4 g 14 %
-cukry 0,9 g 0,5 g 1 %
Błonnik 3,5 g 1,8 g  
Białko 9,5 g 4,8 g 10 %
Sól 0,01 g 0,01 g 0 %

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje produktu.

*porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 130 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

Quinoa 3 kolory z ryżem basmati to niezwykłe połączenie smaku i konsystencji. Szlachetny aromat ryżu basmati wzbogacony został o orzechową nutę Quinoi czerwonej wraz z charakterystyczną chrupkością ziaren Quinoi czarnej, tworzą wyjątkową kompozycję. Mieszanka zbóż cechuje się niską zawartością cukru i tłuszczu oraz stanowi źródło błonnika pokarmowego. To produkt o niezwykłych walorach estetycznych, który idealnie pasuje do potraw mięsnych, warzywnych jak również sałatek oraz dań z rybami i owocami morza.

Składniki: ryż biały długoziarnisty – Basmati, Quinoa (komosa ryżowa) 3 kolory (17 %): biała (10,2 %), czerwona (3,4 %), czarna (3,4 %)
Czas gotowania: 12 minut
Masa netto: 200 g

Quinoa 3 kolory

z kaszą jęczmienną prażoną
Wartość odżywcza na 100 g na porcję * % RWS w porcji
Wartość energetyczna 1477 kJ / 350 kcal 740 kJ / 175 kcal 9 %
Tłuszcz, w tym: 3,2 g 1,6 g 2 %
-kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g 0,3 g 1 %
Węglowodany, w tym: 63,8 g 31,9 g 12 %
-cukry 1,4 g 0,7 g 1 %
Błonnik 11,9 g 6,0 g  
Białko 10,5 g 5,3 g 11 %
Sól 0,01 g 0,01 g 0 %
Potas 457 mg (23 % **) 229 mg  
Fosfor 364 mg (52 % **) 182 mg  
Magnez 122 mg (32 %**) 61,0 mg  
Żelazo 2,9 mg
(20 % **)
1,5 mg  
Cynk 2,6 mg (26% **) 1,3 mg

RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 200 g zawiera 4 porcje produktu.

*porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 140 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

** % dziennej referencyjnej wartości spożycia

Kasza jęczmienna prażona + Quinoa 3 kolory to niezwykłe połączenie smaku i konsystencji. Quinoa czerwona, którą cechuje orzechowa nuta, świetnie komponuje się z delikatną komosą białą oraz chrupkimi ziarnami komosy czarnej. Mieszanka zbóż charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz magnezu pochodzenia naturalnego. Produkt posiada niską zawartość cukru i stanowi źródło potasu, żelaza i cynku. Dodatkowo w wyniku prażenia kaszy jęczmiennej znacznie skraca się jej czas gotowania, zaś ziarna nabierają wyrazistego smaku i pozostają sypkie. Dzięki temu produkt doskonale sprawdza się jako podstawa do przygotowania dań mięsnych jak i wegetariańskich, świetnie komponując się m.in. z aromatycznymi sosami, grzybami oraz zapiekankami.

Składniki: kasza jęczmienna prażona (błyskawiczna), Quinoa (komosa ryżowa) 3 kolory (17 %): biała (10,2 %), czerwona (3,4 %), czarna (3,4 %)
Czas gotowania: 8 minut
Masa netto: 200 g