Sezon na dynie to kulinarna pełnia szczęścia. Jest tak wiele sposobów przyrządzania dyń, że choćbyście je jedli przez cały tydzień, to nie ma szans, aby się wam znudziły. Ciasta, zupy-kremy, dyniowe frytki, musy, dżemy to tylko kilka propozycji na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Dziś polecamy dyniowe kaszotto z Multigrano.

Czas przygotowania dania: ok. 1,5 godziny
Poziom trudności: średnio trudne
 
Składniki:
  • 1 woreczek Multigrano z kaszą owsianą
  • 1 mała dynia hokkaido
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1/4 główki czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • pół czerwonej papryki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
    • Składniki do przygotowania sosu:
    • 1 opakowanie śmietany roślinnej
    • ulubione świeże zioła
    • sól do przyprawienia sosu
Arrow
Sposób przygotowania:

Dynię przekrój i usuń gniazdo nasienne. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Woreczek z Multigrano rozerwij wzdłuż perforacji i dodaj jego zawartość do cebuli. Mieszaj tak, aby ziarna pokryły się warstwą tłuszczu. Następnie dodaj ok. 100 ml bulionu i podgrzewaj aż do odparowania płynu cały czas mieszając. Ziarna i cebulę połącz z posiekaną kapustą i pokrojoną papryką. Wymieszaj z octem, cukrem. Dopraw solą oraz pieprzem. Porcjami wlewaj do mieszanki pozostały bulion cały czas mieszając aż do odparowania ostatniej porcji. Kaszotto przykryj pokrywką i odstaw na ok. 10 minut. Przekrojoną dynię posyp solą i pieprzem oraz napełnij kaszotto. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Wstaw do niego dynie wypełnione kaszotto i piecz przez 45 minut. Danie możesz podawać polane sosem przygotowanym ze śmietany wymieszanej z ulubionymi, drobno pokrojonymi ziołami. Smacznego!