Obiad na słodko? Czemu nie! Nasze Multigrano doskonale sprawdzi się w słodkim zestawieniu z rodzynkami, orzechami i sosem waniliowym. Jest pyszne i sycące. Tylko nie możemy się zdecydować – danie obiadowe czy deser? W sumie to chyba nieistotne – jest po prostu obłędnie smaczne!

Czas przygotowania dania: ok. 40 minut
Poziom trudności: średnio trudne
 
Składniki:
  • 1 woreczek Multigrano z siemieniem lnianym
  • 5 suszonych daktyli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1/2 pomarańczy
  • 150 ml mleka (możesz wybrać np. migdałowe lub kokosowe)
    • Składniki do przygotowania sosu waniliowego:
    • 150 ml mleka
    • 100 ml słodkiej śmietany 30%
    • 2 łyżki cukru
    • 1 laska wanilii
    • 3 żółtka
Sposób przygotowania:

 Multigrano ugotuj w woreczku przez ok. 13-15 minut. Tak, aby jeszcze całkowicie nie zmiękło. W tym czasie namocz rodzynki i daktyle w odrobinie wrzątku. Następnie Multigrano połącz na patelni z pokrojonymi i sparzonymi rodzynkami oraz daktylami i orzechami. Całość zalej 150 ml mleka i podgrzewaj aż do odparowania mleka. Potrawę przykryj pokrywką i odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj sos waniliowy. Mleko i śmietanę wlej do garnka, dodaj laskę wanilii z ziarenkami i zagotuj. Wyjmij wanilię. Żółtka utrzyj z cukrem na kremową masę i wlej do niej pomału gorące mleko cały czas mieszając. Całość podgrzewaj przez kilka minut aż sos lekko zgęstnieje. Pamiętaj, aby nie zagotować masy, ponieważ żółtka się zwarzą. Kaszotto podawaj udekorowane cząstkami pomarańczy i polane sosem waniliowym. Smacznego!Arrow