Kaszotto to kulinarna wariacja na temat popularnego risotto. Zamiast ryżu mamy w nim, jak sama nazwa wskazuje, kaszę. Jednak po co wybierać, skoro w jednej potrawie można mieć wszystko. Multigrano, którego użyliśmy do przygotowania tego dania to wyjątkowa kompozycja kaszy owsianej prażonej, kaszy jęczmiennej mazurskiej, ryżu parboiled i ryżu czerwonego. Taki pyszny mix ziaren skropiony sosem z awokado oraz urozmaicony cukinią, papryką i cebulką może stanowić osobne danie lub dodatek do wyszukanych mięs czy ryb. Życzymy smacznego!

Czas przygotowania dania: 1 godzina
Poziom trudności: średnio trudne
 
Składniki:
  • 1 woreczek Multigrano z ryżem czerwonym
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 250 ml bulionu warzywnego
    • Składniki do przygotowania sosu
    • 1/2 awokado
    • 1 filiżanka śmietany roślinnej
    • świeży szczypiorek
    • 1 łyżka octu
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
Arrow
Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj mieszkankę Multigrano i podsmażaj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię oraz stopniowo wlewaj bulion mieszając, aby ziarno nie przywarło. Kolejne porcje bulionu dodawaj dopiero, gdy ziarno wchłonie płyn. Mieszankę gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aż ziarno będzie lekko miękkie i wchłonie płyn. Kaszotto przykryj pokrywką i odstaw na ok. 5 minut, aby uzyskało kremową konsystencję. W tym czasie przygotuj sos miksując ze sobą wszystkie składniki.