Mus czekoladowy z płatkami jaglanymi

Mgiełka płatków jaglanych w otoczeniu pysznego czekoladowego musu to metoda na idealny dzień. Zdrowy i pyszny sposób na rozchmurzenie polecamy zwłaszcza dla tych, którzy często wstają lewą nogą. Zapewniamy, że wszystkie smutki i złości może rozgonić jeden pucharek pysznego musu.

Czas przygotowania: 30 minut (1 godzina w lodówce)
Poziom trudności: łatwe

Składniki: (na dwa pucharki)

  • 30 g opiekanych płatków jaglanych Sonko fit + 2 łyżki do dekoracji
  • 50 ml wody z ciecierzycy (aquafaba) - najlepiej z puszki
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady + nieco do dekoracji
  • 6 łyżek cukru
  • 2 saszetki herbaty korzennej np. „sweet chai“
  • 1 mała puszka mleczka kokosowego schłodzonego w lodówce

Sposób przygotowania:

  1. Herbatę parzyć przez 10 minut w ¼ filiżanki wody. Wystudzić.
  2. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i również lekko wystudzić.
  3. Wodę po cieciorce wymieszać z herbatą i ubijać mikserem przez 10 minut. Najpierw na najmniejszych obrotach, a następnie zwiększając stopniowo do największych.
  4. Dodać 4 łyżki cukru i ubijać jeszcze przez 3 minuty.
  5. Do pianki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać łyżką.
  6. Mus przełożyć do pucharków, posypać płatkami jaglanymi i wstawić deser na godzinę do lodówki.
  7. Przed podaniem ubić gęstą część mleczka kokosowego z pozostałymi dwiema łyżkami cukru i udekorować nią deser. Warstwę ubitego mleczka posypać płatkami i startą czekoladą.

Powrót

Inspiracje z pełnoziarnistych płatków zbożowych

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli i pieczywa superfoods

Smaczne inspiracje

Inspiracje z wafli ryżowych mini

Smaczne inspiracje